Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»: Αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες.

Τη συγκρότηση ενός ακόμη αντιλαϊκού «θεσμού» ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), της περασμένης βδομάδας.

Πρόκειται για τη λειτουργία του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», με στόχο να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.
 
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης, θα προβλέπονται τα παρακάτω :
 
--  «Αυτόματο φενάρισμα του ελλείμματος που να είναι θεσμοθετημένο και να εποπτεύεται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πάνω στο οποίο οι θεσμοί και εμείς (η συγκυβέρνηση) έχουμε συμφωνήσει».
 
-- Το νέο κρατικό όργανο θα «εποπτεύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση». Έτσι, οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους θα «διορθώνονται» άμεσα.
 
-- «Θα προειδοποιεί αν ένας επιμέρους στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πάει να καταπατηθεί, και αν χρειαστεί θα εφαρμόζονται αυτόματες οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις δαπάνες».
 
Με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός της συγκυβέρνησης λέει ότι, θα επέρχονται αυτόματες μειώσεις σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις ήδη ισχνές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα κ.λπ., και μάλιστα με «οριζόντιο χαρακτήρα». Και βέβαια η συγκυβέρνηση δίνει έμφαση στην «οριζόντια» μείωση των δαπανών, καθώς αυτή αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό Ταμείο.
 
Να σημειώσουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα διαμορφώνονται τόσο από την επίτευξη των στόχων για τα κρατικά έσοδα (κάθε είδους φόροι), όσο και από τη μείωση των κρατικών δαπανών. Έτσι, η όποια αστοχία στα έσοδα - όπως για παράδειγμα από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία - ενδέχεται να ενεργοποιήσει αντίστοιχης έκτασης «αυτόματη διόρθωση» με «οριζόντιες περικοπές» σε συντάξεις, κάθε είδους επιδόματα κ.λπ.
 
Η διαμόρφωση «δημοσιονομικού συμβουλίου» έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη, για την ώρα, παραμένει ανενεργή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το «αυτόματο μαχαίρι» δαπανών για λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», και θα συγχωνευτεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
 
Εξάλλου, η ενίσχυση του ρόλου των δημοσιονομικών συμβουλίων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αποτελεί μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για αυτά που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου